Archeo-Altena

Slijpstenen als akkervondst

Kees van Dijk (Terra Cognita nr. 13)

Slijp- of wetstenen zijn als akkervondsten niet echt zeldzaam. Zo werden door J.C.G. van Hemert een zestal slijpstenen verzameld van akker Genderen 1, bekend om zijn vondsten uit de Romeinse tijd.

Middeleeuws materiaal is ter plaatse niet algemeen. Het is daarom aannemelijk dat ten minste enkele van deze wetstenen ook uit de Romeinse periode dateren. Een viertal slijpstenen is hier afgebeeld.



image

Archeo-H&A nr. 0200029. Slijpsteen met 2 V-vormige groeven. Leisteen
Oppervlaktevondst akker.
Locatie: Genderen 1
Vinder/collectie: J.C.G. van Hemert.

Nr. 0200029 toont aan beide kanten een V-vormige groef. Deze dienden om naaldpunten, vishaken of andere puntige voorwerpen aan te scherpen. Donkergrijze leisteen, middelfijn. Een mooi exemplaar!



image Slijp/wetstenen.
Oppervlaktevondsten akker.
Locatie: Genderen 1.
Vinder/collectie: J.C.G. van Hemert.


Nr. HA 0200030 is een vrij dunne, op doorsnede lensvormige slijpsteen.
Het oppervlak vertoont naar de randen golven en groeven, kennelijk als gevolg van ongelijkmatige slijtage. Leisteen middelfijn.


image

Nr. HA 0200033 is een fragment van een veel lijviger slijpsteen. Het fragment met het sterk afgeronde einde is waarschijnlijk minder dan 50% van de oorspronkelijke lengte. Deze gladde donkergrijze steen valt op door een bijzonder fijne structuur met zeer gelijkmatige korrelgrootte.



image
Archeo-H&A nr. 0200034. Slijp/wetsteen. Schist?
Oppervlaktevondsten akker.
Locatie: Genderen 1.
Vinder/collectie: J.C.G. van Hemert
.

Slijpsteen nr. HA 0200034 valt wat betreft de vorm in dezelfde categorie als de andere wetstenen van deze locatie. Een opvallend verschil is de steensoort: geen leisteen, maar een metamorf schist-achtig en enigszins grof kristallijn gesteente. De gelaagdheid heeft een golvend patroon.

Het fotodetail toont de grove oppervlaktestructuur die deze steen minder geschikt maakt voor het fijne wetten.

De slijpstenen van locatie Genderen hebben de vorm gemeen: op dwars doorsnede zijn ze alle ovaal tot lensvormig.

Een ander type slijpsteen werd door Hans van Haaften gevonden op een akker bij Waardhuizen. Hier werd door de vereniging ook een veldverkenning (project 0302) uitgevoerd. De fijne zandsteen (korrelgrootte 25-100 micron), beige en grijs van kleur, is op doorsnede vrijwel vierkant en is voorzien van een gat voor een koordje of veter. Het gat is vanaf twee kanten geboord. De oorspronkelijke lengte zal wegens de geringe dikte niet veel meer dan 10 cm zijn geweest (nu ). De aardewerkvondsten op deze akker (project 0302) wijzen